Een aansteker is een mechanisch apparaat dat een kleine vlam produceert die wordt gebruikt om een brandbaar medium aan te steken – meestal gebruikt voor het aansteken van sigaretten, sigaren of pijpen om te roken. Maar wanneer is de eerste aansteker ontstaan en wie heeft de aansteker uitgevonden?

Eén van de eerste aanstekers was de Döbereiner Lamp (of Döbereiner’s aansteker), uitgevonden in 1823 door de Duitse chemicus Johann Wolfgang Döbereiner en vanaf dat moment is de aansteker decennialang blijven evolueren en ontstond er een product dat dagelijks wordt gebruikt over heel de wereld.

In 1961 bijvoorbeeld had het merk Cricket de eerste wegwerpaansteker uitgevonden. Deze aansteker was beter draagbaar en kan met een eenvoudig handgebaar worden aangestoken. Door de jaren heen ontstond een iconisch object: wij verzamelden 11 exemplaren van 1923 tot 2013.

De Eerste Aansteker Uitgevonden

1823 – Döbereiner’s Lamp

In 1823 vond Johann Wolfgang Döbereiner, een Duitse scheikundige en professor aan de universiteit van Jena, een van de eerste aanstekers uit; deze leek echter in niets op een moderne aansteker.

De lamp, ook bekend als een “tondeldoos” (of “Feuerzeug”), was een uitzonderlijk populair artikel, waarvan in de jaren 1820 naar verluidt meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht.

Het bizar ogende apparaat werkte door zink te laten reageren met verdund zwavelzuur om waterstof te produceren. Om het te gebruiken werd een klep opgetild, waardoor de waterstof naar een poreuze vorm van platina werd geleid, bekend als “platina spons”. Deze reageerde met de atmosferische zuurstof, verhitte het platina en stak de waterstof aan – het resultaat was een regelmatige vlam.


terug naar menu ↑

De Komst Van Ferrocerium

1903 – Ferrocerium

Ferrocerium is een synthetische legering die bij aanraking zeer hete en heldere vonken produceert. Ferrocerium wordt vaak ten onrechte “vuursteen” genoemd, maar is een totaal andere stof; de gelijkenis in naamgeving komt voort uit het vroegere gebruik van vuursteen als producent van vonken.

Ferrocerium werd in 1903 uitgevonden door de Oostenrijkse scheikundige Carl Auer von Welsbach en betekende een revolutie voor de aansteker, omdat het gemakkelijk de voor ontsteking noodzakelijke vonken kon produceren en omdat het een relatief betaalbaar materiaal was.


terug naar menu ↑

De Ronson Pist-O-Liter en Wonderlite

1910-12 – Ronson Pist-O-Liter
1910 Ronson Pist-O-Liter

Een van de bekendste klassieke aanstekerontwerpen was de Pist-O-Liter, vervaardigd door Ronson in 1910.

Ontworpen als een pistool met een lange loop, liet de trekker een vijlachtig onderdeel los dat tegen een vuursteenachtig oppervlak in de loop wreef. Dit veroorzaakte voldoende vonken om ontvlambare stoffen te doen ontbranden. De lange loop maakte de Pist-O-Liter een praktische keuze voor het aanbrengen van vonken op moeilijker bereikbare plaatsen, zoals motoren van motorvoertuigen.

1912 Ronson Wonderlite
1912 Ronson Wonderlite

Kort daarna, in 1912, had Ronson de Wonderlite aansteker uitgevonden, een aansteker in een metalen huls die meer leek op moderne varianten, bekend als een “permanente lucifer” type aansteker.

De permanente lucifer of eeuwige lucifer bestaat uit een metalen omhulsel gevuld met nafta-brandstof en een metalen staaf die dienst doet als aansteker en lont. Deze “metalen lucifer” wordt opgeborgen geschroefd in het de huls waar de brandstof in zit.

De met brandstof verzadigde metalen staaf met lont wordt losgeschroefd, en tegen een vuursteen aan de zijkant van de huls gekrast om een vonk te creëren. De verborgen lont vat vlam en lijkt op een lucifer. De vlam wordt gedoofd door hem uit te blazen voordat de “lucifer” weer in de huls wordt geschroefd, waar hij brandstof opneemt voor het volgende gebruik. Een voordeel ten opzichte van andere nafta-aanstekers is dat het brandstofcompartiment is afgedicht met een rubberen o-ring, die de verdamping van de brandstof vertraagt.


terug naar menu ↑

Geïmproviseerde Aanstekers Tijdens WO I

1914-18 – Wereldoorlog 1

Het leven in de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog was bijzonder moeilijk, vooral aan de frontlinies, waar de middelen, werktuigen en algemene voorraden uiterst beperkt waren.

Soldaten begonnen daarom te improviseren en maakten met de hand alledaagse gereedschappen van afgedankte voorwerpen die zij konden vinden. Een daarvan was een met de hand gemaakte aansteker, gemaakt van een lege kogelpatroon; hij had zelfs een gaten in de “schoorsteen” om de vlam beter tegen de wind te beschermen.

1915 Geïmproviseerde aanstekers uit WO I

Een aansteker maken van gebruikte kogelhulzen was niet lastig. Degenen die je vaker ziet, en die instructievideo’s op YouTube hebben, zijn gemaakt van de Britse .303-kogel.In wezen heb je twee hulzen nodig, waarbij de ene fungeert als windscherm voor de vlam, terwijl de andere het katoen en de brandstof bevat. Je kunt het windscherm omhoog schuiven, de vlam aansteken, hem richten op wat je maar wilt aansteken, en dan alles weer op zijn plaats schuiven.


terug naar menu ↑

Een Verfijnd Ronson Ontwerp

1926 – Ronson Banjo

Ronson ging verder met het verfijnen van hun ontwerp met de Banjo aansteker in 1926. De Ronson Banjo werd ontwikkeld in New Jersey, USA, en was een groot succes dankzij zijn eenvoudige bruikbaarheid en aantrekkelijk design.

De eerste automatische zakaansteker ter wereld, de Ronson Banjo, had slechts een druk op de knop nodig om de vlam te genereren.

Hij kostte toen €5.00, maar in perfecte staat verkerende versies zijn vandaag de dag als verzamelobject vele honderden waard.


terug naar menu ↑

De Eerste Zippo Aansteker Is Werkelijkheid

1933 – Zippo

Uitvinder George G. Blaisdell introduceerde in 1933 wat ’s werelds beroemdste aansteker zou worden. Het ontwerp van de originele Zippo bleek zo populair dat het vandaag de dag nog steeds populair is, met slechts kleine wijzigingen.

Vroege Zippo’s waren gemaakt van messing; tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ze echter vervaardigd van zwart craqueléstaal wegens metaalschaarste. In oorlogstijd werden Zippo’s vaak versierd met eenheidswapens en andere militaire symbolen, een trend die vandaag nog steeds populair is.


terug naar menu ↑

Populair Bij De Verzamelaars: Vintage Zippo’s

1945-55 – Na-oorlogse Zippo’s
Beste Aansteker Kopen Zippo

Het inwendige mechanisme van Zippo-aanstekers is sinds hun introductie nauwelijks veranderd; na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelden zij zich echter tot een populair modeaccessoire met een enorme verscheidenheid aan artistieke ontwerpen en gebruikte metalen.

De Zippo werd al snel een cultureel icoon en werd veel gebruikt in films, televisie en reclame. Zelfs vandaag nog zijn vintage ontwerpen enorm populair bij verzamelaars.


terug naar menu ↑

Zippo & De Vietnam Oorlog

1955-75 – Vietnam Oorlog

Tijdens de oorlog in Vietnam werden verschillende voorwerpen de canvassen waarop soldaten hun gevoelens schilderden. De Zippo was een van deze voorwerpen. Volgens verzamelaars werden 200.000 Zippo’s gebruikt door Amerikaanse soldaten in Vietnam. De Zippo speelde een rol in bijna elke dagelijkse activiteit van een soldaat. De glimmende bovenkant was een handig spiegeltje en de vlam van de aansteker verwarmde de stoofpot tijdens het eten.

Soldaten bewaarden zout in de bodemholtes, canned bottoms genoemd, van hun Zippo’s, om verloren lichaamszout aan te vullen. Andere legendarische Zippo’s werden gebruikt om signalen door te geven of vormden zelfs een schild tegen vijandelijke kogels. Stafsergeant Naugle, die gered werd omdat hij zijn positie kon doorgeven aan de reddingshelikopter, had een Zippo in zijn hand. Onder de mannen die dicht bij de dood kwamen, was één van de gelukkigste sergeant Martinez, die een Zippo in zijn borstzak hield. Een kogel raakte zijn borst, maar werd gestopt door de Zippo. Dit werd gemeld in Life magazine en verscheen ook in verschillende advertenties.


terug naar menu ↑

De Piëzo-elektrische aansteker

1962 – Piëzo uitvinding

In de jaren zestig werdt de piëzo-elektrische aansteker uitgevonden en werd ontwikkeld als alternatief voor brandstofbrandende aanstekers. In plaats van een naakte vlam gebruikte het mechanisme hier een kleine, veerbelaste hamer om een kwartskristal te raken. Dit wekte spanning op wanneer het vervormde, wat resulteerde in een elektrische ontlading, die als ontsteking diende.

Hoewel de piëzo-elektrische aansteker vandaag de dag nog steeds in gebruik is, was hij maar van korte duur en raakte hij in de jaren zeventig uit de gratie. Hoewel ze niet door rokers worden gebruikt, blijven varianten van deze technologie in gebruik voor meer praktische doeleinden zoals het aansteken van barbecues.


terug naar menu ↑

Toen Duurzaamheid Nog Niet Bestond

1973 – De wegwerpaansteker

BIC introduceerde een nieuwe wegwerpaansteker in 1973 met de bedoeling te concurreren met de populaire maar relatief dure Zippo’s in metalen behuizing van die tijd. De BIC wegwerpaansteker, meestal de goedkoopste op de markt, was bijzonder populair en wordt tot op de dag van vandaag nog veel gebruikt.

Hoewel ze niet de artistieke of modieuze aantrekkingskracht van de Zippo hadden, waren wegwerpaanstekers perfect voor een snel veranderende, geldbewuste maatschappij, omdat ze geen navulling nodig hadden en gemakkelijk konden worden weggegooid.


terug naar menu ↑

De Toekomst Is Hier: De Plasma Aansteker

21ste Eeuw – Plasma Technologie
Superlit Plasma Aansteker Kopen

Een plasma-aansteker is een nuttige technologie die verschillende namen heeft, waaronder elektrische aansteker, elektronische aansteker, USB aansteker of arc-lighter. Deze aanstekers zijn oplaadbaar. Plasma staat bekend als de vierde toestand van de materie en is een geïoniseerd gas dat de elektronen laat stromen. Deze aanstekers zijn in vergelijking veiliger dan butaanaanstekers, omdat ze geen brandbaar gas bevatten.

Het moderne concept van de plasmatoestand is van recente oorsprong en dateert pas van het begin van de jaren vijftig. De geschiedenis ervan is verweven met vele disciplines. Drie fundamentele studiegebieden leverden al vroeg unieke bijdragen aan de ontwikkeling van de plasmafysica als discipline: elektrische ontladingen, magnetohydrodynamica (waarin een geleidende vloeistof zoals kwik wordt bestudeerd), en kinetische theorie.

Wanneer is eerste plasma aansteker uitgevonden? Dat is niet precies duidelijk, maar één ding is zeker – dit is de toekomst. De ontwikkeling heeft niet stilgestaan want deze nieuwe plasma aansteker heeft alles wat je nodig hebt in de 21ste eeuw. Hij gaat niet uit in de wind en heeft geen navullingen nodig. Hoe dat kan? Alles wordt geregeld door een elektrische stroomontlading die in twee elkaar snijdende stralen wordt gericht. Die creëren een plasma op hoge temperatuur dat sigaretten en andere materialen zoals kaarsen, sigaretten, sigaren en alles wat je normaal met een klassieke aansteker of lucifers aanstook.

Wil jij ook zo een futuristische plasma aansteker? Bekijk hier alle plasma aanstekers van onder anderen Superlit en Zippo!

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   Vergelijk Aanstekers | BesteAansteker.nl
   Logo
   Herstel Wachtwoord
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0