Aanstekers zijn er in veel vormen en maten, zo ook oplaadbare elektrische aanstekers, ofwel plasma aanstekers. Maar wat is een plasma aansteker eigenlijk? En waarom is een plasma aansteker beter dan een reguliere gasaansteker? Is het wel handig om via een USB je aansteker op te laden? En waar kan je een plasma aansteker kopen? Alle antwoorden over deze unieke ‘new-age’ aanstekers lees je in deze blog.

Een plasma aansteker is simpelweg een aansteker die niet werkt op gas of benzine, maar met elektriciteit. Als je de aansteker ontsteekt zie je ook geen normale vlam, maar een plasma-boog. De plasma-boog is echter geen stroom, je kunt dus geen schok krijgen. De boog is een combinatie van atomen die door een natuurlijke reactie uit elkaar springen. Deze reactie wordt heel heet, zelf veel heter dan een vlam!

1

De Voor- en Nadelen

De voor- en nadelen van een plasma aansteker
Pluspunten
 • Sneller aansteken dan een vlam
 • Gemakkelijk opladen via USB
 • Eye-catcher door unieke plasma boog
 • Veiliger voor kinderen
 • Beter voor het milieu
Minpunten
 • Gaat minder lang mee dan reguliere gasaanstekers
 • Lage kwaliteit modellen raken snel defect
 • Sommige modellen lastig in omgang

Door de vele modellen straalt een plasma aansteker stijl en elegantie uit en is het door de opvallende plasma-boog een ware eye-catcher! Maar niet alleen de esthetische kant van de aansteker is aantrekkelijk, de eigenschappen van de plasma-aansteker hebben grote voordelen ten opzichte van de reguliere gasaansteker. Toch kleven er ook nadelen aan een plasma aansteker, bijvoorbeeld dat hij minder lang mee gaat en soms lastig zijn in omgang.

Eerst de voordelen, die toch echt wel uniek zijn en je niet snel zal vinden bij de aanstekers die je al kent. De plasma boog wordt maar liefst 5x zo heet als vuur waardoor je heel snel iets kunt aansteken. Papier of hout steek je bijvoorbeeld al aan door het alleen aan te raken. Bij een normale gasvlam duurt dit een stuk langer. Dit is zeker een voordeel als je je sigaret of sigaar wilt aansteken. Ook kun je dat gemakkelijk doen als er een windje staat, want de plasma aansteker staat bekend om zijn krachtige ontsteking, die zelfs bij de heftigste storm niet uit gaat. Als je op zoek bent naar een stormaansteker, dan is dit dus ook een ideale keus.

Een heel duidelijk voordeel is natuurlijk dat de plasma aansteker elektrisch is en je hem dus gemakkelijk kunt opladen. De meeste plasma aanstekers laad je op in 1-2 uur door middel van een USB kabel. Die USB kabel kan je bijvoorbeeld in je laptop of telefoon oplader steken om de plasma aansteker op te laden. De USB kabel wordt bijna altijd meegeleverd.

Doordat de aansteker elektrisch is draagt hij ook een steentje bij aan het milieu. Zo hoef je geen benzine of gas meer te gebruiken en kan je de plasma aansteker eindeloos opladen en hergebruiken. Daarnaast zijn de meeste plasma aanstekers ook van metaal, dat betekend minder plasticafval!

Naast alle voordelen moet je voordat je een plasma aansteker gaat kopen wel even opletten waar je hem precies voor wilt gebruiken. De verschillende modellen kunnen namelijk heel lastig in omgang zijn voor bepaalde situaties. Zo zijn er modellen die een ‘gesloten’ ontsteker hebben, waardoor je er niet makkelijk mee bij een kaars kunt komen, of andere grote voorwerpen.

Als je veel rookt is het ook goed om te bedenken dat een plasma aansteker vaak minder lang mee gaat als een reguliere wegwerpaansteker en sommige lage kwaliteit plasma-aanstekers snel defect raken. Zorg er dus voor dat je een aansteker uitkiest van hoge kwaliteit met goede garantie voorwaarden, en welke voldoet aan jouw gebruikswensen!

2

Minimale Specificaties Voor Plasma Aanstekers

Belangrijke Specificaties
SPECS
OplaadbaarJa
Arc Aantal2 (double-arc*)
Batterij Capaciteit250 mAh en hoger
Aantal Ontstekingen300+
MateriaalMetaal of bio-plastic
Garantie1 jaar of meer
Te herkennen aan de kruisvormige plasma bogen, zie de soorten Arcs in paragraaf 3.

Minimale specificaties om een plasma-aansteker normaal zonder irritaties te gebruiken zijn die zoals hierboven beschreven. Let bij de koop van een plasma aansteker er goed op dat jouw aansteker aan deze specificaties voldoet. Op die manier weet je zeker dat je aansteker je niet te min doet bij het gebruik. Bekijk onze Top Rated Plasma categorie voor alle plasma aanstekers die hieraan voldoen.

“Een goed begin is het halve werk.”

Uiteraard is bij een elektrische aansteker de accuduur het meest belangrijk. Goedkope plasma aanstekers hebben bijna altijd een korte accuduur, waardoor je ze bij regelmatig gebruik bijna elke dag moet opladen. Als jij af en toe alleen een paar kaarsen ermee aansteekt is dit niet perse een probleem, maar wel als je elke dag een aansteker vaak wilt gebruiken. Het gebruik van de aansteker is dan ook het belangrijkste om een afweging te maken tussen verschillende aanstekers. Samen met de modelvorm zijn dit de meest belangrijke eigenschappen. Maar welk soort model is dan goed voor jou gebruik?

3

Soorten Plasma Aansteker Modellen

Welke aansteker modellen bestaan er?

Er zijn veel verschillende soorten plasma aanstekers voor verschillende soorten gebruik. Er zijn modellen met een single arc (ontsteking met één plasma-boog), dual arc plasma aanstekers (twee plasma-bogen) en zelfs triple arc aanstekers (drie plasma-bogen). Ook zijn er lange plasma aanstekers, goedkope plasma aanstekers, usb plasma aanstekers en spiraal aanstekers.

Single arc plasma aanstekers worden het minst gebruikt. Een voordeel van deze aanstekers is dat zij lang mee gaan, omdat er maar één plasma-boog wordt ontstoken. Echter is het met deze aanstekers lastig om iets aan te steken zoals een kampvuurtje, sigaret of sigaar. De Single Arc plasma aanstekers worden het meest verkocht als lange kaarsen aansteker. Niet zo gek ook, want deze plasma aanstekers zijn ideaal voor het aansteken van kaarsen! Een kaars steek je gemakkelijk aan met deze aansteker en met de lange nek kan je er makkelijk bij.

Dual arc plasma aanstekers zijn het meest voorkomend als het gaat om het aansteken van vuurwerk, sigaretten, kampvuurtjes, smelten van touw, of het aansteken van andere objecten. Omdat de dual arc plasma-aansteker een dubbele plasma boog heeft is deze extra sterk en steek je alles aan in een fractie van een seconden. Het ontwerp van de ontstekingskop van de dual arc kan ook verschillen, wij vinden de beste keus het “Upward” ontwerp, zoals in de afbeelding hierboven. Met het dual arc upward ontwerp kan je overal het beste bereiken. De ontstekingskop van de dual arc “Parallel” zit vaak in de weg als je iets wilt aansteken.

Ook bestaat de Triple Arc plasma aansteker, maar hier zijn maar weinig modellen van beschikbaar. Deze aanstekers hebben maar liefst drie plasma-bogen en zijn daarmee dan ook de krachtigste plasma aanstekers. Een nadeel hiervan is dat ze erg snel leeg raken, vaak hebben deze aanstekers om die reden ook een grotere accu waardoor ze snel erg groot uitvallen.

Ten slotte is er naast de plasma aansteker met bogen de Coil Lighter, of spiraal aansteker. Dit is een elektrische aansteker die geen plasma gebruikt maar een metalen spiraaltje verhit, waarmee je voornamelijk een sigaret kunt aansteken. Deze aansteker is echter niet handig voor het aansteken van andere voorwerpen, zoals kaarsen of een kampvuurtje.

4

Dit Is Waarom Je Een Plasma Aansteker Koopt

Waarom een plasma aansteker?

Aangezien we nu weten hoe elektrische aanstekers werken, is het heel gemakkelijk om uit te zoeken waarom ze een betere positie innemen dan de conventionele aanstekers.

In tegenstelling tot vlammen die gemakkelijk uitwaaien, kan hij dankzij de plasma technologie werken ondanks hevige wind en regen. Een duurzame, soms waterdichte, behuizing draagt bij aan zijn vermogen om ongunstige weersomstandigheden te weerstaan. Met één keer volledig opladen via de bijgeleverde USB-kabel, ben je klaar voor 300 keer gebruik. Dus, laad hem op en integreer hem in je EDC. Of je nu een rookpauze neemt of de natuur trotseert, de plasma aansteker zal zich onmisbaar bewijzen.

 • Deze aanstekers helpen om het budget in de hand te houden, omdat ze steeds opnieuw kunnen worden gebruikt, in tegenstelling tot de conventionele aanstekers die worden gebruikt en weggegooid.
 • Deze aanstekers zijn veilig, omdat ze op elektriciteit werken en er geen vlam of vuur ontstaat.
 • Aangezien zij geschikt zijn voor herhaaldelijk gebruik, dragen zij niet bij tot de afvalberg en helpen zij het milieu in grote mate te beschermen.
 • Hun eigenzinnige en moderne ontwerp voegt veel pit en stijl toe aan de persoonlijkheid van de gebruiker.
 • Deze aanstekers met oplaadbare batterij hebben een eind gemaakt aan het gedoe van het regelmatig opladen van brandstof in aanstekers.Ze zijn zeer krachtig en kunnen voor elke taak worden gebruikt, van het aansteken van sigaretten tot kachels.
 • Aangezien er geen vlammen aan te pas komen en ze werken op elektriciteitsproductie, wordt de werking niet onderbroken door de wind, waardoor ze functioneler zijn.
 • De aanwezigheid van USB-poorten in de aanstekers maakt het opladen van batterijen een zeer gemakkelijke taak.
5

Is een plasma aansteker veilig?

Veiligheid van een plasma aansteker

Je moet rekening houden met een aantal noodzakelijke veiligheidsmaatregelen tijdens het gebruik van de aanstekers op basis van de plasma-technologie. Ja, ze zijn veilig, maar er zijn voorzorgsmaatregelen. De belangrijkste maatregel is geen ontvlambare materialen te gebruiken tijdens het gebruik van de aansteker. Aangezien deze aanstekers hitte kunnen produceren, kunnen zij elk brandbaar materiaal doen ontvlammen en de gevolgen kunnen verwoestend zijn.

Het is raadzaam geen direct huidcontact te maken met de plasma, aangezien de geproduceerde hitte de huid kan verbranden. Plasma is een milieuvriendelijke technologie, maar de aanstekers mogen niet onderschat worden. Hoewel dit een hoogwaardige en innoverende technologie is, moet er voorzichtig mee worden omgegaan om van de voordelen te kunnen genieten.

6

Hoe hervul je een plasma aansteker?

Zo laad je een plasma aansteker op

Navullen is een belangrijk kenmerk dat plasma-aanstekers onderscheidt van traditionele aanstekers. Terwijl conventionele aanstekers moeten worden bijgevuld, is dit niet het geval met de elektrische aansteker, aangezien deze niet op butaan of een ander gas is gebaseerd.

De navulling die hij nodig heeft is elektrisch opladen, wat meestal gebeurt via een USB-oplaadapparaat. Deze USB-oplaadbare aansteker wordt geleverd met een batterij zoals hierboven vermeld. De oplaadtijd varieert. Het opladen kan tot twee uur duren; dit hangt af van het type aansteker dat wordt gebruikt.

plasma aansteker opladen usb
7

Waar kan je een plasma aansteker kopen?

De beste plek om een aansteker te kopen

Hieronder vind je een aantal keuzes die op de markt verkrijgbaar zijn en een goede reputatie hebben, ook hebben we deze zelf beoordeeld en staan ze in de lijst met beste aanstekers van het jaar. Zo is er Superlit en Zippo die volgens ons de beste plasma aanstekers aanbieden. Kijk er eens naar en neem een verstandiger besluit. De keuze van de beste plasma-aansteker hangt uitsluitend af van het doel waarvoor hij wordt gebruikt. Een enkele boog is voldoende voor het aansteken van kleine voorwerpen, maar voor grotere oppervlakken zijn twee- of drievoudige boogaanstekers een betere optie!

8

Dit weet je nu over plasma aanstekers

Conclusie

Deze aanstekers zijn zeer handige, koel ogende, vlamloze en milieuvriendelijke vervangers van de traditionele brandstofaanstekers en kunnen keer op keer gebruikt worden. Dit maakt het leven voor zowel rokers als niet-rokers voordeliger, gemakkelijker en probleemlozer.

Een handige aansteker is zeker een van de meest essentiële hulpmiddelen die je te allen tijde te hulp schieten! Of je nu gaat kamperen of je bent thuis, een soort van beste plasma aansteker is een van de handige apparatuur belooft om je vriend te zijn voor altijd. Over het hoofd gezien, maar toch veelzijdig, dit type van elektrische aanstekers zijn die compacte tool die past in uw zak gemakkelijk en heeft ton van toepassingen. In feite, kamperen zonder een aansteker zou een complete nachtmerrie zijn! Roken, grillen of gewoon een vuurtje stoken – een plasma aansteker maakt uw reis in alle opzichten comfortabel.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   Vergelijk Aanstekers | BesteAansteker.nl
   Logo
   Herstel Wachtwoord
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0